Tyto webové stránky používají k poskytování a optimalizaci služeb soubory cookies. Použitím webu souhlasíte s použitím cookies. Více informací   
Bebivita - Kdy zařadit do příkrmů maso?

Dbejte, aby zásobárny železa byly plné. Kdy zařadit do příkrmů maso?


Maso má důležitou roli ve výživě dětí. Je zdrojem železa, které má ve zdravém vývoji nezastupitelnou roli. Od kdy můžete dětské příkrmy obohatit o kvalitní masíčko? Pokud jste úspěšně začali se zeleninovými příkrmy, děťátko nevykazuje žádné alergické či zažívací potíže, můžete asi po měsíci podávání zeleniny zařadit i masozeleninové příkrmy

Masíčko v jídelníčku

Odborníci na výživu dětí mají zato, že přibližně od 6. – 7. měsíce by dětská strava již měla obsahovat maso. To odpovídá době, kdy se vyčerpají zásoby železa, které si děti  nastřádaly v děloze matky a nyní musí být železo přijímáno ze stravy. Maso přidáváme postupně, stejně jako u zeleninových či ovocných příkrmů, a sledujeme, jak děťátku chutná a zda ho malý organismus přijímá bez problémů. Ideální masem pro malé děti je libové hovězí, krůtí, kuřecí nebo králičí. Děti si pochutnají i na telecím, jehněčím či kachním mase.  Železo obsažené v mase je pro děti velmi dobře vstřebatelné a dětský organismus ho zpracuje lépe než železo obsažené v rostlinné potravě

Tip: Po masovém obědě nabídněte dětem pár lžiček ovocného příkrmu nebo jakoukoliv formu ovoce. Vitamín C obsažený v ovoci podporuje vstřebávání železa.

Bez železa to nepůjde

Nedostatek železa se u kojenců často projevuje velmi nenápadně nebo má dokonce zcela bezpříznakový průběh. Typickými znaky nedostatku železa u dítěte mohou být  únava, slabost, závratě, zimomřivost nebo snížená chuť k jídlu. Pokud se organismus nachází v dlouhodobější nouzi v přísunu železa, může to mít za následek zvýšenou náchylnost k infekčním onemocněním a pomalejší psychomotorický vývoj a růst dítěte. Maso není jen zdrojem železa, ale obsahuje také kvalitní  bílkoviny, zinek, vitamíny, aminokyseliny apod.

Zajímavost: Nedostatek železa je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) celosvětově nejčastější nutriční deficit, postihuje až 5 miliard osob, z toho 2 miliardy trpí chudokrevností (snížený počet červených krvinek a množství hemoglobinu, čímž je snížena schopnost krve dodávat kyslík tkáním). Nejvíce ohroženou skupinou jsou kojící ženy, děti ve věku 6 – 12 měsíců a pak také dospívající dívky.