Co je vitamín E?

Existují různé formy vitamínu E, které jsou souhrnně známy pod pojmem tokoferol. Vitamin E patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Vitamíny rozpustné v tucích jsou absorbovány ve střevě spolu s tuky.

Co dělá vitamín E?

Vitamín E chrání naše buňky před škodlivými vlivy, například před agresivními oxidanty (volné radikály). Mohou být způsobeny záněty, stresem, UV zářením nebo toxiny prostředí a mohou poškodit naše buňky.

Vitamín E však nejen podporuje tělo zadržováním volných radikálů, ale také snižuje tvorbu zánětlivých látek.

Vzhledem k tomu, že vitamín E je rozpustný v tucích, může také proniknout a být uložen kůží.

Které potraviny obsahují vitamín E?

Dobrým zdrojem přírodního vitamínu E jsou především rostlinné oleje, jako je lněný olej. Ořechy, semena, máslo a vejce také obsahují vitamín E, ale v menším množství.

Objevte další stavební prvky:

Stravovací plán vašeho dítěte

Jaké produkty a kdy mám podávat a co konkretně moje dítě potřebuje? Náš výživový plán Bebivita vám ukáže přesně to, co potřebujete.

Klikněte zde pro výživový plán