![](/fileadmin/_processed_/1/8/csm_h_kleinkind_02_6bb96c6be3.png)
JÓD
CO JE JÓD?
Jód je stopový prvek. Stopové prvky jsou pojmenovány takto, protože i malé (stopové) množství - je pro tělo dostatečné. Tělo nemůže produkovat jód sám a může ukládat jen velmi malé množství. Je proto důležité, abyste pravidelně konzumovali potraviny obsahující tento stopový prvek.
CO DĚLÁ JÓD?
Naše tělo potřebuje jód k produkci hormonů štítné žlázy, které regulují četné metabolické procesy v těle, a proto mají zásadní význam pro náš fyzický a duševní vývoj. Musíte si dát pozor, aby tělo nedostalo příliš mnoho ani příliš málo jódu, protože jak nedostatek jódu, tak předávkování mohou být zdraví škodlivé.
KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ JÓD?
![](/fileadmin/_processed_/3/a/csm_t_bausteine_jod_ce02309fad.jpg)
Jód se vyskytuje hlavně v našich oceánech. To je důvod, proč jsou mořské plody obzvláště bohaté na jód. Na druhé straně půda obsahuje jen malé množství jódu.
Kojenci a malé děti potřebují 70 µg jódu denně. Doporučený denní příjem pro dospívající a dospělé je cca. 200 ug jódu. pro dostatečný příjem jód by se mořské ryby měly konzumovat jednou nebo dvakrát týdně. Mléčné výrobky a vejce jsou také dobrým zdrojem jódu. Doporučuje se také použití jodizované soli. Těhotné a kojící ženy by měly věnovat zvláštní pozornost vyvážené stravě a dostatečnému přísunu jódu.